Fler tjänstebilsförare vill välja elbil – men ser brist på laddstationer

Foto: andreas160578/Pixabay

Allt fler tjänstebilsförare uppger att de vill köra elbil. Det framgår av en undersökning från LeasePlan. Bland 4000 svarande uppger 31 procent att de skulle välja elbil om de skulle göra sitt tjänstebilsval imorgon. Det är en ökning från 22 procent ifjol.

Undersökningen besvarar också frågan varför vissa inte kan tänka sig att välja en elbil. Bland de tillfrågade som inte kan tänka sig köra elbil pekar flest på för kort räckvidd på en laddning. Det säger 84 procent.

63 procent anser att det finns får få laddningsstationer i Sverige för att man ska våga välja en elbil. Endast 12 procent skulle våga sig ut på en resa i Europa med elbil.

– Utbyggnaden av antal laddstationer har gått framåt under de senaste åren och för resor i städer eller längs med de största motor- och landsvägarna är det i regel enkelt att hitta en laddningsstation, säger Malin Malm, Commercial Director på LeasePlan Sverige.

– Men på landsbygden, inte minst i norra delarna av Sverige, kan det vara svårare och som tjänstebilsförare är det ytterst viktigt att kunna resa bekymmersfritt och obehindrat i hela landet, tillägger Malin Malm.

Saknar stöd från regeringen

Tjänstebilsförare vill också se fler incitament från regeringen att välja elbil. 52 procent anser att regeringen inte gör tillräckligt för att främja övergången till elbilar. Endast 12 procent anser att de gör det.

– Majoriteten av tjänstebilsförarna anser att regeringen inte gör tillräckligt för att främja övergången till en fossilfri fordonsflotta och vi på Leaseplan håller med. De nya förmånsreglerna som trädde i kraft första juli kommer helt klart ha negativ inverkan på övergången till elbilar. Vi önskar att regeringen tar ett omtag för att säkerställa att de statliga incitamenten verkligen slår rätt, säger Malin Malm.

Om undersökningen: 4 236 tjänstebilsförare i Sverige svarade på undersökningen. Den genomfördes under april-maj 2021 av Detector på uppdrag av LeasePlan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.