Fisker prioriterar leveranserna av elbilen Ocean över färdig mjukvara

Nästa vecka startar tillverkningen av Fisker Ocean i Österrike. Lanseringsversionen blir maxutrustad med namntillägget One och erbjuder upp till 630 kilometer i räckvidd och får ett pris som startar på 755 000 kronor.

Även om One är maximalt utrustad så kommer allt inte finnas med från start. Fisker prioriterar nämligen att sätta Ocean i produktion och en hel del funktioner kommer senare via en mjukvaruuppdatering.

Först i början av nästa år kommer grundläggande funktioner som autobroms, filhållningsassistans, dödavinkelvarnare och automatiska helljus. Senare under året förväntas också aktivering av kollisionsvarnare och assistent med undvikande manövrer.

Ytterligare mer avancerade säkerhets- och förarassistansfunktioner dröjer till slutet av 2023. Här nämner Fisker bland annat körassistent med funktioner som adaptiv farthållare och körfältscentreringkontroll.

Funktionen PowerBank med möjligheten att ladda andra elbilar, vechicle-to-home och ett 230-voltsuttag aktiveras någon gång under 2024.

One sålde slut på 30 dagar

Toppmodellerna är utrustade med California-mode. Alla rutor på sidorna och bak, samt taket kan öppnas.

Fisker Ocean One är fyrhjulsdriven, har två motorer som ger en totaleffekt på 410 kW (550 hk). 0-100 km/h klarar den på 3,9 sekunder. Räckvidden är 620 kilometer. Den får också dragkrok och får dra 1815 kilo. One-utgåvan sålde slut på 30 dagar i somras.

Fisker Ocean följer sedan i tre varianter: Extreme, Ultra och Sport. Topputrustade Extreme har ett pris på 755 000 med motsvarande specifikationer som lanseringsmodellen One. Det är den modellen som står på tur efter att One nått de första kunderna.

Den något mer nedtonade Ultra får ett startpris på 615 000 kronor och erbjuder en räckvidd på 610 kilometer och en lägre nivå av utrustningspaket. Senare kommer också Sport med ett betydligt mindre batteripaket och en räckvidd på 440 kilometer och ett startpris på 450 000 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.