Fisker överraskar med eldrivna pickupen Alaska

"Vi kommer ta en stor marknadsandel före någon annan"

Natten till idag har Fisker presenterat sin vision framåt och visat upp många av de nya elbilarna som är på gång. Som en sista överraskning rullade Fisker ut en eldriven pickup på scenen: Fisker Alaska.

Inspirerad av naturen, med återvunna trämaterial ska den interiört förmedla en känsla av skog. Den är dessutom komplett med en hållare för comboy-hatten och marknadens största mugghållare. Målet är att tillverka världens mest hållbara pickup, men också den lättaste pickupen.

Den placerar sig i ett segment av kompakta till mellanstora pickuper. Genom att fälla ner bakpartiet på kupén ner i golvet kan lastbädden rymma 210 centimeter långa föremål. Helt plötsligt kan den då lastmässigt utmana de större pickuperna.

Målet är att lansera Alaska på marknaden under första kvartalet av 2025. Henrik Fisker sa dock under presentationen att han ska försöka pressa det till december 2024.

I USA kommer priserna att starta på 45 400 dollar (motsvarande 485 000 kronor). Målet är ett erbjuda en räckvidd på mellan 370 till 530 kilometer beroende på utförande. Den blir så klart fyrhjulsdriven, men i övrigt har Fisker varit sparsamma om detaljerna.

Den snabba lanseringen ska vara möjlig genom många synergier med Fisker Ocean. De kommande två åren kommer att vara ett öppet mål för alla nykomlingar som kan leverera elbilar, sa Henrik Fisker under presentationen.

– De som kommer in nu kommer ta ha en stor del av denna marknaden. Vi kommer ta en stor marknadsandel före någon annan, sa Henrik.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.