Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Resan för Fisker Inc har varit lång och turbulent och många har spekulerat i hur länge den danska entreprenören Henrik Fisker ska hålla ut. Än så länge så fortsätter han leverera.

Fisker eMotion heter elbilen som bolaget arbetat med under en tid och nu väljer man att visa upp det man åstadkommit hittills i samband med den pågående teknikmässan i Las Vegas. En sportig premiumsedan med måsvingar till dörrar är tänkt att vara en direkt utmanare till Tesla.

Annons

Fisker Inc vill ge oss en självkörande bil, med ultrasnabb laddning och en räckvidd på 64 mil. Prislappen är satt till 130 000 dollar helt i nivå med värstingvarianten av Tesla Model S P100D. För att hålla nere vikten och öka prestandan är karossen konstruerad i kolfiber.

Ett tag kvar i labbet

Fisker Inc har inte nått hela vägen ännu för att nå sått mål, och det är fortfarande mycket arbete kvar innan den färdiga versionen har alla tilltänkta tekniker på plats. Bland annat ska bilen vara självkörande motsvarande nivå fyra med ett avancerat Lidar-system som hjälper bilen att hålla sig på vägen. En bil ska i princip kunna köra sig själv i alla situationer för att nå upp till nivå fyra.

Målet är också att bilen ska utrustas med så kallade solid state-batterier, som bland annat ska kunna snabbladda bilen på ett fåtal minuter.

”Vi håller fortfarande på att göra lite forskning på den fronten,” sa Henrik Fisker i samband med teknikmässan när han pratar om batterierna.

Fisker Inc känner sig trygga i solid state-batterierna, och menar på att de sitter med rätt patent för att kunna driva igenom utvecklingen. Men initialt är det dock troligt att bilen kommer vara utrustad med mer konventionella batterier även om man hoppas på att forskningen ska ha gjort tillräckligt mycket framsteg till bilen ska lanseras 2020.