Finskt bibliotek först i världen med att låna ut en elbil

Pressbild: Åbo stadsbibliotek

En gång i tiden var biblioteket bara en plats där man kunde låna böcker och läsa dagstidningen. Sedan kom videofilmer, musik och spel följt av Internet. I finska Åbo tar man nu idéen om utlåning ett steg längre.

Åbo stadsbibliotek kommer under maj månad på prov att låna ut en elbil. Det hela är ett samarbete med Toyota Auto Finland och för att låna bibliotekets Toyota bZ4X är allt som krävs ett lånekort (och körkort).

– Vi var först i Finland med att ta i bruk elbussen. Nu är vi veterligen först i världen med att erbjuda utlåning av en elbil från biblioteket. Det är en hederssak för Åboborna att vara bland de första med att göra nytt, berättar Rebekka Pilppula, direktör för bibliotekstjänster vid Åbo stadsbibliotek.

Det hela ska göra det enklare för privatpersoner som inte har tillgång till en egen bil att bli mer rörliga. Helt i linje med bibliotekets kärnverksamhet med utlåning av böcker och media ska demokratisera kunskap och allmänbildning.

– Vi vill inte leva i en värld där progressiv teknologi bara är tillgänglig för ett fåtal. Fri rörlighet är vår kärnvärdering. I dagens diskussioner om drivkraft vill vi erbjuda olika alternativ för att göra vårt gemensamma mål möjligt för alla, säger Mikko Kekäläinen, direktör för Toyota Auto Finland.

– Vi är entusiastiska över samarbetet som har resulterat i ett nytt sätt att underlätta människors liv, tillägger Mikko Kekäläinen.

Den maximala bokningstiden under vardagar är sex timmar, och under övriga tider 4,5 timmar. I lånetiden ingår också en introduktion på 30 minuter till bilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.