Finansbolaget: 2024 kommer tillverkningskostnaderna för en elbil vara samma som för en vanlig bil

2024 kommer tillverkningskostnaden för elbilar matcha de av sina fossildrivna syskon. Bakom slutsatsen står finansbolaget och storbanken UBS som gjort en djupgående analys av elbilar och dess tillverkningskostnad. Priserna kommer att minska drastiskt under de kommande åren.

Den avgörande faktorn är att få ner priset på elbilsbatterier till under $100 per kWh. Det kommer man uppnå 2022. Där lyfter banken Tesla som ett bra exempel som snart är där. UBS skriver att produktionskostnaden kommer ligga på omkring motsvarande 20 000 kronor extra per bil år 2022. För att 2024 hamna på samma nivå som bilar med förbränningsmotor.

– Det finns inte många anledningar kvar till att köpa en bil med förbränningsmotor efter 2025, säger Tim Bush, UBS-analytiker och fortsätter: ”Biltillverkare som håller fast vid förbränningsmotorer riskerar att bli omkörda av konkurrenter som Tesla och Volkswagen.”

I takt med att elbilen blir billigare kommer storbankerna se det som betydligt mer riskfyllt att finansiera den fossildrivna fordonssektorn. Det gäller både tillverkare men också den enskilda konsumenten; och branschens leverantörer och aktörer i mellanleden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.