Fiat presenterar nu en eldriven trehjuling som i första hand är utvecklad för den afrikanska marknaden. Trehjulingen Tris är en del av en satsning på hållbar mobilitet, och mikromobilitet i regionen. Fordonet riktar sig till småföretagare och entreprenörer.
– Tris är mer än bara ett nytt fordon, det är ett genombrott i hur vi ser på urban mobilitet. Skapat ur italiensk kreativitet vid Centro Stile och konstruerat för vardagens verklighet, säger Olivier Francois, VD för FIAT och global marknadschef för Stellantis.
Elfordonet Tris har ett kompakt format och mäter 3,17 meter i längd och erbjuds som pickup eller chassifordon. Lastkapacitet är upp till 540 kg.
Framåt drivs det av ett batteri på 6,9 kWh vilket ger en räckvidd på runt 9 mil. Toppfarten är 45 km/h. Laddning från 0 till 80% är möjligt på 3,5 timmar i ett vanligt 220-volts vägguttag.
Tris är utformat med ett stort fokus på förarkomfort och med en förståelse för hur viktig ergonomi är i yrkesfordon. Den rymliga kupén gör det enkelt att kliva in och ur bilen, vilket minskar trötthet vid frekventa stopp.

Fordonet har också en hel del praktiska lösningar så som flera förvaringsutrymmen. Bland annat ett stängt handskfack på instrumentbrädan med en volym på totalt 3 liter samt tillbehör som extra förvaringsnät.
– I takt med att städer växer och behovet av rena tillgängliga transporter blir allt mer akut såg vi en möjlighet att erbjuda något radikalt enkelt och samtidigt användbart. Tris är vårt svar, ett kostnadseffektivt och utsläppsfritt verktyg för egenföretagare, småföretag och samhällen som tidigare saknat alternativ, fortsätter Olivier Francois.
Fordonet kommer tillverkas i Marocko och lanseras först i Mellanöstern och Afrika. Fiat ska erbjuda fordonet genom leasing och andra ägandelösningar som ska öka inkluderingen. Även om Fiat Tris i första hand är utvecklad för den afrikanska marknaden ser men också en potential för fordonstypen på den europeiska marknaden:
– Med lanseringen i Mellanöstern och Afrika är Tris redo att förändra mobiliteten på den sista sträckan och bana väg för ekonomisk utveckling och social inkludering. Och vi tror att potentialen är långt större. Europa kan stå näst på tur. Den här typen av smarta hållbara lösningar talar ett universellt språk, avslutar Olivier Francois.
Kommentera