Färre nya bilar i maj – även om andelen laddbara bilar ökade

Den svenska branschorganisationen BilSweden har återigen sammanställt månadens bybilsregistrering. Sammanställningen visar att försäljningen minskat avsevärt, på grund av den rådande pandemin. I maj minskade nybilsförsäljningen med 50 procent jämfört med samma period förra året.

Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 21,6 procent i maj, vilket är mer än en fördubbling jämfört med med maj förra året då andelen var nio procent. Hittills i år är andelen laddbara bilar 25,9 procent jämfört med 11,6 procent samma period förra året.

BilSweden vill se åtgärder från Regeringen som ska kicka igång nybilsförsäljningen. Det ska motiveras med incitament som samtidigt bidrar med en grönare omställning. Regeringen bör bland annat bekräfta att det sänkta förmåndsvärdet kvarstår för grönare fordon.

BilSweden vill också se en skrotningspremie, för att få bort äldre bilar från vägarna:

– För personbilar av tillverkningsår 2005 och äldre föreslår vi att det införs en tillfällig skrotningsersättning på 5 000 kronor utan krav på köp av nyare bil. För att påskynda den gröna omställningen föreslår vi även att skrotningsersättningen kan utgå med upp till 25 000 kronor vid köp av en ny bil som ligger i linje med Bonus-malussystemets kriterier, fortsätter Mattias Bergman

Nyregistreringar elbilar januari 2014 – maj 2020

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.