Experterna förklarar ETS 2: Så ska höjda bensinpriser subventionera elbilar

Ronny Svensson och Alrik Söderlind.

Från och med 1 januari 2027 ska det börja kosta extra att köra en bil som drivs av bensin- eller dieselbil. Det genom EU:s nya utsläppshandel för vägtrafik, ETS2, som snart träder i kraft. Intäkterna placeras i en social fond, och ska gå till att påskynda elektrifieringen.

Motorjournalisten Alrik Söderlind har träffat tjänstebilsexperten Ronny Svensson från Ynnor AB för att reda ut hur systemet fungerar och vad det kommer att kosta. Dessutom pratar man om hur elbilister kommer att gynnas, och vad den svenska regeringen kommer göra för att underlätta omställningen.

– Idag ska vi prata om att du som som kör bensinbil kommer att sponsra elbilister nästa år och ju mer du kör desto mer kommer du att sponsra. Det kommer beräkningsvis bli 5,9 miljarder kronor som kommer gå från bensinbilisterna till elbilisterna, inleder Alrik Söderlind.

Enkelt förklarat så innebär handeln med utsläppsrätterna att pengarna från en ny skatt på koldioxidbaserade drivmedel ska gå till den sociala fonden. Denna skatt är beräknad på utsläppsrätter som varje land kan köpa hem på en auktion.

– Ju högre priser det blir på auktionen, desto dyrare kommer det bli. För enkelhets skulle räknar vi någonstans mellan 3 till 5 kronor högre bensinpriser från 2027. Detta börjar 2027 medan den sociala fonden kommer igång tidigare än så, berättar Ronny Svensson.

Pengarna i den sociala fonden ska gå till att boosta igång elbilsomställningen, förtydligar Ronny. Ungefär som vi hade bonus-malus tidigare. Men skillnaden denna gången är att Ronny tror att pengarna kommer att gå till mer specifika projekt eller grupper. Det kan vara folk som bor på landsbygden, har en visst inkomst eller långt till kollektivtrafiken.

– Där vill man gå in och subventioner ett elbilsköp, säger Ronny som tror att 50 000 kronor är ett lämpligt belopp. Dessutom bör det gälla begagnade elbilar.

Se hela inslaget nedanför:

Börja provköra redan nu

– Allt gnäll och elände över att vi inte har några fler bonusar, och att malusen ligger kvar på bensin och diesel kommer att upphöra. Framförallt från billeverantörer där det har varit det största gnället. Det kommer väldigt mycket pengar in i systemet som betalas av det fossila nyttjandet. Oljebolagen lär inkassera och lämna det till potten, staten kommer att ansöka och vi kan gå och ansöka om att få en bonus, säger Ronny.

Subventionerna på elbilar kan komma redan innan de höjda bensinpriserna. Alrik frågar Ronny om man redan nu ska gå ut och köpa sig en elbil om man har en lite lägre lön, eller om man ska vänta.

– Du kan redan nu gå ut och titta på vilken bil du ska ha, provköra, känna efter men inte skriva på något papper ännu, tipsar Ronny som menar att man ska vänta in hur regelverket kommer att utformas. De svaren kommer redan nu till sommaren och besluten tas till hösten: ”Då kan man skriva på pappret”.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.