EU:s kompromiss med Tyskland om att förbjuda bensin- och dieselbilar

EU har under det senaste året tagit de nödvändiga stegen för att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar från 2035. Det formella undertecknandet var tänkt att ske i Sverige tidigare denna månaden.

Men under de sista veckorna inför undertecknandet började Tyskland tillsammans med ett par andra länder vackla i frågan. I början på mars beslutade EU att skjuta på det definitiva beslutet. Det för att hitta en kompromiss och återigen få med sig Tyskland på banan. Nu har EU-kommissionen lagt fram sitt förslag.

Det nya förslaget är att introducera en helt ny bilkategori med bilar som bara kan köra på e-bränslen. Bilarna måste då installera teknik som förhindrar att eventuella fossila bränslen går att använda.

Enligt Automotive News är Tyskland nöjda med förslaget. Under tisdag väntas EU nästa beslut i frågan. Frans Timmermans, klimatpolitisk chef i EU är dock tydlig med att ett beslut måste vara förenligt med utfasningen av fossila bränslen i nya bilar som är beslutat till 2035.

Transport & Environment (T&E) påpekar att e-bränslen, också kallade för syntetiska bränslen, inte är utsläppsfria. Dessutom kommer de vara ungefär 50 procent dyrare än fossila bränslen.

Det kan så klart få fler att överväga en elbil i framtiden men samtidigt kvarstår faktumet att det kommer fortsätta komma ut nya bilar på marknaden som orsakar skadliga utsläpp under en lång tid framöver.

– I slutändan kommer e-bränslen inte vara mer än en nischlösning för Porsche-förare. Med genom att undergräva tydligheten i motoravvecklingen för ett dyrt och förorenande bränsle riskerar Scholz (Tysklands förbundskansler) Europas gröna omställning och framtiden för dess bilindustri, kommenterar Alex Keynes vid T&E.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.