EU:s granskning av kinesiska elbilar ska inte hindra BYD

BYD berättar i en intervju att man kommer att samarbete med EU och unionens granskning av hur Kina möjligtvis subventionerar kinesiska elbilar för att skapa orättvisa konkurrensvillkor på den europeiska marknaden.

– Vi är ett börsnoterat företag som agera med transparens och är öppna för att dela information. Så vi oroar oss inte för någon utredning som pågår i Europa, sa vicepresident Stella Li i en intervju.

Det var i september som EU:s ordförande Ursula von der Leyen i ett tal meddela att EU misstänker att den kinesiska staten subventionerar kinesiska elbilstillverkare med syfte att ge konkurrensfördelar på den europeiska marknaden. En utredning skulle tillsättas.

Kina var snabba med att slå ifrån sig av kritiken. Man menade att det är ”ihärdiga ansträngningar och teknisk innovation” som gjort att Kina på kort tid snabbt blivit en ledande elbilsproducent.

– Tillväxten av elbilar är en revolution. Många människor förstår inte, de är bekymrade, de är oroliga. Men när du väl delar data, verkligheten, tror jag att de kommer att se att det inte finns något att ifrågasätta, fortsatte Stella Li.

BYD växer globalt

BYD har på kort tid blivit en av de största elbilsproducenterna i världen. Under förra kvartalet levererade man för första gången nästan lika många elbilar som Tesla. Något som Stella Li också kommenterade under intervjun:

– Vi är inte riktigt intresserade av att tävla för att se vem som är större. Vi vill att Tesla ska bli mycket framgångsrika för ju fler vi är… kommer det att hjälpa till att utbilda människor om elektrifiering, fortsatte Stella Li.

Kommentarerna gjorde Stella Li i samband med en pressintervju i Chile. Delar av BYDs ledning är nu på rundresa i Latinamerika. Regionen är en av de största producenterna av litium som används i elbilsbatterier. Det framkommer också att BYD är i regionen för att diskutera en möjlig etablering av en elbilsfabrik i Mexiko.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.