EU:s elbilsmarknad växer med 40 procent 2024

Elbilsmarknaden kommer att växa med 40 procent nästa år i EU, det visar en rapport från branschorganisationen ACEA. Det medan den totala fordonsmarknaden endast kommer växa med 2,5 procent.

Även om ACEA spår en relativt blygsam total utveckling så är det elbilarna som säkerställer att utvecklingen ändå förblir positiv. Studien från ACEA visar att andelen elbilar i nybilsförsäljningen kommer nå upp till 20 procent. Det jämfört med en andel på 14 procent för detta året.

Prognosen visar att det kommer att säljas 2,15 miljoner elbilar i EU nästa år.

– Vår bransch är mitt uppe i den största förändringen på över ett sekel. Det finns ingen tvekan för oss om behovet av att minska koldioxidutsläppen. Vi investerar miljarder för att få detta att hända, mycket mer än någon annan bransch, säger Luca de Meo som är VD för Renault och ordförande i branschorganisationen ACEA.

Elbilarna som kommer nästa år kommer att tilltala en bredare målgrupp som ska ta en större del av kärnmarknaden. De kommer vara billigare. Luca de Meo talar om en produkteffekt nästa år.

– Vi försöker bygga elbilar av produkter som är mer mainstream, kommenterar Luca De Meo.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.