Europa ska fortfarande förbjuda försäljningen av bilar med förbränningsmotorer till 2035. Det förtydligas i samband med presentationen av en handlingsplan idag som ska stärka den europeiska bilindustrin.
Den europeiska fordonssektorn befinner sig vid en kritisk vändpunkt, utmanad av snabba teknologiska förändringar och ökad konkurrens. Det behöver EU nu stötta för att säkerställa att den europeiska bilindustrin blir stark även i framtiden.
Bland annat kommer man att arbeta för att minska beroendet av andra länder och EU kommer satsa motsvarande 20 miljarder kronor för att säkra en konkurrenskraftig leveranskedja för batteriråmaterial. Det ska bli ett stort fokus på inhemsk produktion.
– Det finns en enorm outnyttjad potential på den globala marknaden när det gäller innovation och hållbara lösningar. Jag vill se den europeiska fordonsindustrin ta ledningen. Vi kommer att främja inhemsk produktion för att undvika strategiska beroenden, särskilt inom batteritillverkning. Vi står fast vid våra överenskomna utsläppsmål, men med en pragmatisk och flexibel inställning, kommenterar EU:s ordförande Ursula Von der Leyen.
Man ser det som helt avgörande att europeiska fordonstillverkare som redan investerar kraftigt i elbilar återtar den teknologiska och produktmässiga ledningen inom segmentet. Elbilar står redan för en betydande andel av den globala försäljningen och kommer så småningom bli helt dominerande. För att stärka marknaden kommer man investera i den nödvändiga infrastrukturen som gör det möjligt för fler att kör elbil.
Handlingsplanen innehåller också detaljer som ska uppmuntra medlemsländerna att vidta ytterligare åtgärder för att göra företags fordonsparker mer hållbara. Idag står de för 60 procent av nybilsregistreringen. Planen föreslår bland annat att man för företag avskaffar de subventioner som finns för fossildrivna fordon.
– Vårt gemensamma mål är en hållbar, konkurrenskraftig och innovativ bilindustri i Europa som gynnar våra medborgare, vår ekonomi och vår miljö, fortsätter Ursula Von der Leyen.
Handlingsplanen är framtagen baserad på input från företag inom fordonssektorn, branschorganisationer, representanter från civilsamhället och forskare. Planen ska nu följas upp noga och implementeras snabbt. Hela handlingsplanen finns att läsa här.
Kommentera