EU:s batteripass gör det tryggare att köpa begagnad elbil

Batterier är kanske den enskilt viktigaste komponenten i en elbil, utgör en stor del av bilens värde och är direkt avgörande för hur bilen presterar. Om batteriet är dåligt kommer det att märkas både på räckvidd och andrahandsvärdet.

För att skapa en tryggare andrahandsmarknad vill EU från den 1 februari 2027 införa ett batteripass som följer med bilens batteri och visar dess hälsostatus. Mätningar skulle exempelvis kunna göras regelbundet i stil med en fordonsbesiktning, eller inför en försäljning. Resultatet ska sparas i en databas så att ägaren, och framtida ägare kan se hur batteriet har hållit sig över tid.

Utöver att batteripasset visar den återstående kapaciteten ska det också visa hur hållbart producerat batteriet är, och belysa miljöpåverkan och arbetsförhållanden. Batteripasset ska också säkerställa en fullständig och mer hållbar livscykel för batteriet. Genom bättre dokumentation kan återvinning av batteriet bli enklare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.