Europeisk premiär för elbilen NIO ET7 i Oslo

Pressbilder: Nio

I oktober lanserade Nio elsuven ES8 i Norge. Nu i samband med elbilsmässan Nordic EV Summit som precis avslutats i Oslo visade Nio upp sin nästa modell i form av den eldrivna sedanen Nio ET7.

Men om avsikten är att sälja modellen även i Norge eller övriga Europa avslöjar inte Nio. Nio beskriver bilen som märkets första bil som designets helt för en era av autonom bilkörning och man lovar en helt ny standard av vad som förväntas av en premiumelbil.

Märkets etablering i Norge går fort framåt. I oktober öppnade man sitt första showroom i centrala Oslo där nu ET7 står utställd tillsammans med redan lanserade suven ES8.

Nio har också planer på att bygga batteribytarstationer på flera platser i Norge. Innan slutet av 2022 är planen att ha 20 stationer i landet utmed de mest trafikerade transportsträckor. Hit kan Nioförare åka med sina bilar, och få ett batteribyte på några minuter istället för att ladda bilen.

– Att erbjuda batteribyten är ett effektivt sätt att utöka batteriets livslängd och därigenom hela livscykeln av ett elfordon. Tekniken underlättar för våra användare utifrån såväl ett hållbarhets- som bekvämlighetsperspektiv, säger Marius Hayler, General Manager, Nio Norge.

Nio kommer att erbjuda Battery-as-a-Service (BaaS). Ett koncept för batterihyra. På en station kommer kunder kunna byta ut ett urladdat batteri mot ett fulladdat. Inledningsvis kommer Nio erbjuda batteristorlekar på 100 kWh. Längre fram ska det också finnas möjligheter att nedgradera till ett mindre batteri på 75 kWh och senare också uppgradera till ett större på 150 kWh.

Oavsett storlek på batteripaket kommer ET7 vara utrustad med dubbla motorer, fyrhjulsdrift och producera 644 hästkrafter. 0-100km/h ska bilen klara på 3,9 sekunder. Med det största batteriet ska räckvidden ligger på omkring 1000 kilometer.

När Nio kommer att fortsätta sin expansion till Sverige eller övriga Europa är inget som är känt i dagsläget.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.