Euro NCAP: Skoda Enyaq och Mercedes EQS vinner bäst i klassen

Krocktestarna på Euro NCAP testar varje år många bilar. Om det har varit tillräckligt många bilar i en viss kategori publicerar Euro NCAP också en lista över den bäst presterande bilen i varje kategori.

För 2021 är det sex kategorier som har tillräckligt många testade fordon. Kategorierna är Executive, Stor SUV, Helelektrisk, Liten familj, Liten MPV och Liten SUV. På topplistan finns två elbilar, varav en kniper topplaceringen i två kategorier.

Den säkraste stora suven som testades under 2021 är enligt Euro NCAP eldrivna Skoda Enyaq. På skydd av vuxna får Enyaq 94 procent, skydd av barn 89 procent, oskyddade trafikanter 71 procent och förarstödsystem 82 procent.

Mercedes lyxiga sedan Mercedes EQS kniper bästa placeringen i två kategorier. Nämligen både i kategorin Executive och dessutom som den säkraste elbilen bland alla testade elbilar under 2021.

På skydd av vuxna ger Euro NCAP 96 procent, skydd av barn 91 procent, oskyddade trafikanter 76 procent och förarstödsystem 80 procent.

– 2021 var ett tufft år för bilindustrin: brist på delar, i synnerhet halvledare, blev konsekvensen avCovid-krisen. Det påverkade utvecklingen, produktion och försäljning. Ändå såg vi en hel del nya bilmodeller komma till marknaden. Många av dem elektriska eller hybrider. Och många av dem uppnår femstjärniga betyg trots de krävande kraven, säger Michiel van Ratingen, Generalsekreterare på Euro NCAP.

De övriga vinnarna för 2021 var Nissan Qashqai i Liten SUV, Toyota Yaris Cross i liten MPV och Škoda Fabia i Liten Familj.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.