Euro NCAP har krocktestat BMW i4 och Cupra Born – fyra och fem stjärnor

Krocktestarna på Euro NCAP har satt två nya elbilar på prov. Först ut är elbilen Cupra Born. En sportig kompakt modell som delar plattform med koncernsyskonet Volkswagen ID.3.

Precis som ID.3 kammar Born hem full pott. Det blir alltså fem stjärnor och höga betyg i flera delmoment. För skydd av vuxna får Born 93%, skydd av barn 89%, skydd av oskyddade trafikanter 73% och förarstödsystem 80%.

Den andra modellen som Euro NCAP testat är BMW i4. Den når inte riktigt upp till full pott. Det blir endast fyra stjärnor. För skydd av vuxna får BMW i4 87%, skydd av barn 87%, skydd av oskyddade trafikanter 71% och förarstödsystem 64%.

I en kommentar till testet så lyfter Euro NCAP fram att i4 tappar en hel del kritiska poäng i kategorin förarstödsystem. Alltså den aktiva säkerheten med funktioner för att förebygga kollisioner.

– Slutligen visar BMW:s elbil i4 att lyx inte alltid betyder bättre säkerhetsprestanda. Utrustad med en sensor som liknar 3-serien som testades 2019, missade modellen några kritiska punkter för att undvika krockar och fick ett 4-stjärnigt betyg, skriver Euro NCAP.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.