Euro NCAP: Bilar är inte självkörande – uppmanar till vaksamhet

Euro NCAP testar Nissan Ariya.

Många tror att helt självkörande bilar kommer inom en nära framtid. Men säkerhetsorganisationen Euro NCAP manar till vaksamhet, och menar att tekniken fortfarande är långt bort. Många nya bilar är idag utrustade med tekniken, eller föregångare till tekniken som på sikt kommer möjliggöra helt autonoma bilar.

Det närmaste vi har idag är olika grader av förarassistanssystem som i princip är standard på alla nya bilar. Under tre år har Euro NCAP granskat systemenen och utvecklingen. Nu väljer organisationen att uppmana konsumenter till att verkligen förstå att det just är assistanssystem som finns på dagens bilar.

– När det kommer till användandet av assistanssystemen förespråkar Euro NCAP ett starkt samarbete mellan fordon och förare för att säkerställa att förarens ögon alltid är på vägen och att händerna huvudsakligen är på ratten, och att det inte finns någon möjlighet till övertillit, säger Michiel van Ratingen, Secretary General på Euro NCAP.

Euro NCAP välkomnar dock den framtida utvecklingen, och ser att en rätt balanserad inriktning kan bidra till säkrare bilkörning. Men om kommunikationen brister kan förare utsätta sig själva och andra för onödiga risker. Som det ser ut idag kan inga av dessa systemen ersätta förarens ansvar.

– Vi ser fram emot att se hur nya bilar uppfyller våra utökade protokoll gällande assisterad körning under andra förhållanden än motorvägar, säger Michiel van Ratingen, Secretary General Euro NCAP

I ett av sina senare tester hyllar Euro NCAP ProPilot Assist som finns på elbilen Nissan Ariya med betyget ”Mycket bra”. Systemet samarbetar bra med föraren, och tillåter inte föraren att tillämpa en övertro till systemet. Ariya visar också på en ”imponerande förmåga att reagera på vägegenskaper, sakta ner för snävare kurvor och rondeller vilket ökar förarens säkerhet”, lyder uttalandet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.