EU varnar att Kinas subventioner på elbilar kan leda till handelskrig

Temabild.

I mitten på september kom ett omstritt uttalande från Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att EU ska slå tillbaka mot kinesiska subventioner på elbilar. Enligt EU subventionerar den kinesiska staten inhemska elbilstillverkare som sedan kan konkurrera på orättvisa villkor med den europeiska bilindustrin.

Kina var snabba med att slå tillbaka och menar att den kinesiska framgången beror på ”ihärdiga ansträngningar och tekniska innovationer” och att konkurrensfördelen nåtts genom hårt arbete och med egen drivkraft. Inte genom statliga subventioner riktade för att krossa den europeiska bilindustrin.

EU står däremot fast vid sin linje. Man är så klart öppen för konkurrens. Det är något som driver på utvecklingen, och även gör vår inhemska industri starkare, menar EU. Men konkurrensen är inte rättvis om kinesiska subventioner ligger till grund för den.

EU höll tal i Kina

Valdis Dombrovskis, vice ordförande vid Europeiska kommissionen har under ett tal vid Tsinghua University i Peking återigen framfört EU:s hållpunkt. Det hela var en förberedelse inför ett toppmöte mellan president Xi Jinping och EU:s Ursula von der Leyen senare i år.

– Bristen på ömsesidighet och lika villkor från Kina, tillsammans med bredare geopolitiska förändringar, har tvingat EU att bli mer självsäkra, säger Valdis Dombrovskis, vice ordförande vid Europeiska kommissionen.

EU:s linje är att vi står inför ett ultimatum. Något som kan blossa upp till ett handelskrig om Kina inte samarbetar.

– Vi kan välja en väg mot ömsesidigt fördelaktiga relationer. Ett som är baserat på öppen, rättvis handel och investeringar, där vi arbetar sida vid sida med vår tids stora utmaningar, sa Dombrovskis.

– Eller så kan vi välja en väg som sakta flyttar oss isär. Där de delade fördelarna vi haft under de senaste decennierna försvagas och bleknar. Och som ett resultat där våra människor och ekonomier står inför minskade möjligheter, fortsatte Dombrovskis.

Bör sätta press på Ryssland

Dombrovskis framförde också att Kina behöver ta ett tydligt ställningstagande mot Rysslands invasion av Ukraina. Han menar att Kina också måste sätta press på Ryssland att backa tillbaka eftersom det påverkar den globala ekonomin.

– Genom att höja energipriserna och driva på inflationen försvagar kriget den globala ekonomin, sa han. Och lade till att det ”direkt påverkar Kina” på grund av dess roll som ett tillverkningskraftverk. Kinas passivitet påverkar också landets image, inte bara hos europeiska konsumenter utan även hos företagen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.