EU skjuter på beslut om strafftullar på kinesiska elbilar

Den europeiska bilindustrin har kritiserat dem hårt, och de kinesiska biltillverkarna har också kritiserat dem hårt. Nu skjuter EU på beslutet om att införa strafftullar på kinesiska elbilar som importeras till Europa.

De nya tullarna förväntades först tillkännages den 5 juni och skulle då sannolikt landa på 25 procent. Beslutet att skjuta på beskedet beror på Europaparlamentetsvalet den 6 till 9 juni, skriver tyska tidningen Spiegel. En källa till Reuters säger att det beror på teknikaliteter i det slutgiltliga dokumentet.

Tillkännagivet väntas istället komma den 10 juni. En talesperson för EU-kommissionen säger dock att datumet ännu inte är fastställt.

Både Mercedes, BMW och Volkswagen har ställt sig kritiska till tullarna. Man ser inte tullarna som någon långsiktig lösning. De kinesiska biltillverkarna planerar ändå att öppna egna fabriker i Europa och då är det istället mer effektivt att konkurrera med bättre produkter.

– Fri och rättvis handel samt öppna marknader är grunden för välstånd, sysselsättning och hållbar tillväxt över hela världen. Det är därför mycket tveksamt om den nuvarande strafftulldiskussionen går i rätt riktning, sa VW-koncernens finanschef Arno Antlitz i slutet på maj.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.