EU och Kina ska inleda samtal om strafftullar på kinesiska elbilar

Temabild.

För två veckor sedan kom EU-kommissionen med beskedet om att införa strafftullar på elbilar från Kina. De kan för en del tillverkare uppgå till 38 procent ovanpå dagens tull på 10 procent. EU vill med tullarna rädda den europeiska bilindustrin.

Beskedet har kritiserats av såväl kinesiska och europeiska biltillverkare, men också av kinesiska staten som kallar det för protektionism. Det har varnats om ett hotande handelskrig. Tyskland är ett av länderna som starkast visat sitt motstånd till tullarna. Landets näringsminister Robert Habeck valde att besöka Kina för att dämpa oron kring EU:s beslut. Det ser ut att ha lyckats.

Nu har EU och Kina kommit överens om att inleda samtal om de föreslagna tullarna för att avvärja en större handelskris som annars väntades eskalera till fler handelsvaror. Kinas handelsminister Wang Wentao ska nu inleda diskussioner med EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.

– Vi är långt ifrån ett slutmål, men det är ett första bra steg på en lång väg. Nu pratar vi äntligen med varandra istället för om varandra. En konkret tidsplan för förhandlingarna finns och målen har bantats ner, säger Robert Habeck till Tagesschau.

Enligt EU:s förslag kan tullarna redan införas så snart som i juli om planerna fullföljs.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.