EU väntas höja tullar på kinesiska elbilar till 35 procent

Idag väntas EU meddela att man kommer att införa strafftullar på 25 procent på elbilar som importeras från Kina. Anledningen bakom beslutet är att EU påstår att kinesiska staten låter landets bilproducenter konkurrera på orättvisa villkor i Europa genom att subventionera de elbilarna som de säljer här.

Uppgifterna om att EU kommer införa tullarna idag kommer från Financial Time som hänvisar till källor. Höjningen av tullarna från 10 procent och upp till 35 procent kommer att gälla från juli enligt uppgifterna.

Flera europeiska biltillverkare har riktat kritik till tullarna, och menar att de inte kommer att bidra med något positivt. Det kommer bara försämra relationen mellan de två regionerna. Frankrike har varit drivande i frågan, men länder som Tyskland, Sverige och Ungern har varit mer skeptiska.

Kina har varnat för att de kommer att svara med motåtgärder om EU går vidare med de höjda tullarna. Tullarna kan slå hårt mot stora bilmärken som BYD och MG i Europa. Men även Tesla och Volvo som producerar en stor del elbilar i Kina för försäljning i Europa.

Tidigare i veckan berättade Volvo att man flyttar produktionen av EX30 till Belgien. I maj införde USA också tullar på elbilar från Kina, men där uppgick avgiften till hela 100 procent.

Uppdatering: En tidigare uppgift sa att tullarna kunde uppgå till 35 procent. Men det blir sannolikt 25 procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.