Ett skepp kommer lastat: Elbilen Kia EV6 är nu i Europa

I en video som Kia delar får vi se de första exemplaren av elbilen Kia EV6 rulla av ett lastfartyg i Drammen i Norge. Det markerar leveransstarten på europeisk mark för Kias första helt från grunden byggda elbil.

På Kias svenska webbplats står EV6 listad med preliminär leverans i november. Att de första bilarna nu anländer till Europa får vi se som ett gott tecken.

Kia EV6 kommer initialt i flera versioner. Instegsmodellen startar på 569 900 kronor, är bakhjulsdriven med 228 hästkrafter och en räckvidd på upp till 528 kilometer. Imponerande är snabbladdningen som ska kunna leverera 10 till 80 procent på 18 minuter.

Utöver instegsmodellen kommer också en fyrhjulsdriven variant med 325 hästkrafter och en räckvidd omkring 506 kilometer. Den också med preliminär första leverans i november. I slutet av nästa år kommer dessutom en Prestandamodell med 585 hästkrafter som ska klara 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Jag hade själv tillfälle att ta en titt på Kia EV6 tidigare i år i samband med en statisk pressvisning. Jag blev imponerande av den rymliga elbilen, med läckra och annorlunda designdetaljer som Kia tagit fram. Tekniken och prestandan ligger dessutom definitivt i den främre kanten.

Det ska bli intressant att se hur bilen mottas. Trots allt, Kias senaste elbil e-Niro är ändå Sveriges tredje mest vanliga elbil enligt sajten car.info.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.