Eterna visar hur en elbil kan hålla i längre än 20 år

Studenter vid nederländska Tekniska Universitet i Eindhoven vill skapa en hållbarare bilframtid. I Nederländerna skrotas den genomsnittliga bilen efter 20 år, något som studenterna inte menar är hållbart. Det då många komponenter i bilen fortfarande kan vara funktionella.

Därför har studenterna utvecklat elbilskonceptet Eterna som ska ge bilar en betydligt längre livslängd än så. Målsättningen har varit att skapa en bil, som inte måste skrotas bara för att de mest utsatta delarna tar slut.

Lösningen är att tillverka elbilen i två separata delar. En bottenplatta för långtidsanvändning och en utbytbar överdel. Bottenplattan inkluderar komponenter med lång livslängd som ett rambyggt chassi, batterier och motor. Den utbytbara överdelen består av delar som har en betydligt kortare livslängd. Bland annat själva karossen, interiörklädsel eller säkerhetsfunktioner som digitala sidospeglar och farthållare.

– Om vi slutar att se bilar som en enhet, och istället delar upp dessa som två separata livscykler skapar det en stor betydelse, säger Stijn Plekkenpol, som leder studentgruppen.

Teamet tänker sig ett system där bilarna hanteras centralt och som sedan konsumenter leasar. Leasingbolaget ser till att kunderna har en bil som är uppdaterad. De göra små uppdateringar till bilen var femte år, och byter ut hela överdelen var 20:e år. Det medan den nedre delen i stort förblir oförändrad.

Genom prenumerationsmodellen kan kunden ändå uppleva känslan av att kunna uppdatera sig regelbundet med en ”ny” bil. Som ett resultat räknar studenterna med att Eterna kan spara 20 ton CO2 i totala produktionsavtryck jämfört med genomsnittsbilen. Totalt innebär det en minskning av CO2-utsläppen under tillverkningsprocessen med cirka en tredjedel.

Elbilen som äter CO2

Det är inte första gången som studenter vid Tekniska Universitet i Eindhoven utvecklar spännande koncept på hållbarare elbilar. Förra året visade en studentgrupp upp elbilen ZEM. Den elbilen åt koldioxid under färden vilket skapade ett negativt koldioxidavtryck.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.