Enklare laddning av elbilen med laddrobot – är det realistiskt?

Många tillverkare av elbilar tittar närmre på att underlätta laddningen genom att automatisera den. Ett vanligt förekommande förslag är laddrobotar som susar runt på parkeringsplatsen och sköter det helt autonomt.

Laddroboten hittar själva fram till din elbil, och kopplar in sig och laddar bilen medan du står parkerad. Den största fördelen med de små robotarna är att man slipper att bygga en fast infrastruktur till varje parkeringsruta eller slipper ha särskilda platser för elbilar.

Dessutom slipper man som elbilist böka med sladdar och själva koppla in bilen, vilket egentligen inte är en jätteutmaning. Således kommer vi nog tillbaka till den största fördelen: man slipper bygga en fast infrastruktur till varje parkeringsruta.

Standard för laddroboten långt borta

Senast i ledet att visa upp sin teknik är kinesiska Aiways som ska börja leverera sin elbil U5 i Europa senare i år. Laddroboten Carl är en autonom mobil laddstation som från en fast laddstation i anslutning till parkeringsplatsen navigerar fram till din parkerade bil.

Roboten är kapabel till att själv ansluta sig till din bil, efter att du kallat på den via en app.

En annan tillverkare som tittat på liknande lösningar är Volkswagen. Precis som Aiways har roboten en fast plats i anslutning till parkeringsplatsen för att sedan ge sig ut till de parkerade bilarna.

https://www.youtube.com/watch?v=yMC1H__xL3Y&feature=emb_title

Det dröjer nog innan vi får se laddrobotar i verkligheten. Den största utmaningen är att biltillverkare måste hitta en gemensam standard. Det är inte realistiskt att varje parkeringshus ska ha en robot för varje tillverkare. En och samma robot måste kunna ladda en bil oavsett fabrikat. Först då kan idéen bli verklighet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.