Energiminster Anders Ygeman överväger lagstifta enklare betalning av elbilsladdning

Pressbild: Göteborg Energi

Att ladda elbilen på publika laddare innebär en uppsjö av appar, taggar och kort. Inte helt lätt alla gånger. Det tycker inte heller regeringen.

För ett år sedan samlade Energiminister Anders Ygeman landets laddoperatörer med målet om att komma överens om en enklare och gemensam standard. Mötet avslutades med att operatörerna själva skulle arbeta fram lösningar.

I våras kallade Ygeman till ett andra möte för att följa upp utvecklingen. Inget hade hänt. Det nya mötet gick bättre, men inte helt i lås enligt Ygeman.

–  Resultatet av mötet blev ett steg i rätt riktning, men ett otillräckligt sådant. Vi måste arbeta vidare och få fram ett enkelt sätt för elbilsförare att med ett gemensamt betalningsmedel köpa el vid publika laddstolpar. Tre, sju, nio appar i mobilen ska inte behövas, kommenterade Ygeman till DN.

Möjlig lagstiftning

Ygeman har tidigare sagt att han hoppades på att se en lösning innan årets slut. Det ser dock inte ut att hända.

I en ny intervju med DI berättade Ygeman i dagarna att det istället kan bli tal om att lagstifta fram en tvingande lösning. Helst skulle han dessutom vilja se en gemensam EU-standard.

Ygeman vill att det ska vara möjligt att enkelt betala med betalkort som vid en obemannad bensinstation. I förlängning vill han se en Plug & Charge-lösning där bilen sköter hela transaktionen genom laddkablen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.