Endast elbilar når toppen när Green NCAP mäter miljöprestanda hos bilar

Green NCAP är ett initiativ av säkerhetstestarna på Euro NCAP som startade 2019. Syftet är att öka medvetenheten om bilars miljöpåverkan.

Förra året genomförde man de första pilottesterna. Nu i november i år kunde man presentera de första officiella testresultatet från 24 bilar. Bilarna blir betygsatta i tre kategorier och får ett övergripande betyg på en femgradig skala.

Testerna mäter luftkvalitén på utsläpp, utsläpp av växthusgaser och energieffektivitet. De är utförda både i laboratoriemiljö, på riktiga vägar och i både varma och kalla temperaturer.

24 bilar först ut

24 bilmodeller är först ut i de första testerna. De består av en större variation av bilar både storleksmässigt men också drivlinor. Vi hittar småbilar, sedaner, suvar och skåpbilar i testerna. Dessutom både elbilar, laddhybrider, diesel- och bensinbilar bland drivlinorna.

I testerna finns två testade elbilar, Hyundai Kona Electric och Renault Zoe. Tydligt är att endast dessa når fem stjärnor hos de testade bilarna med toppbetyg i samtliga kategorier.

Tredjeplatsen plockar hybriden Toyota C-HR med tre och en halv stjärna, följt av ett blandat konsortium av bensin- och dieselbilar som får tre stjärnor eller lägre.

Nedan är topp tio-listan av de testade modellerna. Hela listan hittar du här. Just nu är Green NCAP i ett tidigt stadie med få testade bilar, men längre fram kommer fler bilar att testas.

BilmodellMotorBetyg
Hyundai Kona ElectricEl5/5
Renault ZoeEl5/5
Toyota C-HRHybrid3.5/5
Mercedes C-klassDiesel3/5
Peugeot 2008Bensin3/5
Peugeot 208Bensin3/5
Renault CapturBensin3/5
Renault ClioBensin3/5
Seat IbizaFordonsgas3/5
Volkswagen PoloBensin3/5

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.