Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

En tredjedel positiva till förbud mot nya bensin- och dieselbilar

Just nu utreds ett förbud mot nya bensin- och dieselbilar av regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Utredningen är en del i ett större grepp för att Sverige ska nå klimatmålet med 70 procent lägre utsläpp 2030, jämfört med 2010.

Bilauktionssajten Kvdbil har i samarbete med Sifo genomfört en undersökning kring förbudet. En tredjedel av alla tillfrågade ställer sig positiva till förslaget. Ungefär hälften ställer sig helt emot förslaget. Motståndet finns främst hos boende utanför storstadsområdena, äldre och låginkomsttagare.

”Motståndet utanför storstäderna och i de lägre inkomstskikten beror knappast på att dessa grupper skulle vara mindre intresserade av att ställa om till förnybara alternativ, däremot väldigt mycket på förutsättningarna”, säger Madeleine Fritz, försäljningschef vid Kvdbil till Dagens Nyheter som tagit del av undersökningen.

– För en ny elbil får du många gånger betala betydligt mer än för en bensin- eller dieseldriven modell, och många hushåll har inte råd med det. Dessutom finns det fortfarande vita fläckar på laddkartan. Löser vi inte dessa utmaningar först riskerar bilägande bli en klassfråga och försvåra livet i glesbygd, säger Madeleine Fritz.

Senast 1 februari 2021 ska utredningen redovisas till regeringen. I samband med utredningen ska också ett förslag på slutdatum för försäljning av nya bensin- och dieselbilar finnas med. Förbudet kommer sannolikt inte röra redan registerade bilar som drivs med fossila bränslen.

Undersökningen gjordes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5-10 februari 2020. Sammanlagt intervjuades 1 604 personer i åldern 16-79 år, varav 1 164 är bilägare. Webbpanelen är representativt rekryterad i riket utifrån slumpmässiga urval.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I slutet på april var det premiär för nya fyrhjulsdrivna ID.4. Nu öppnar Volkswagen orderboken för det nya tillskottet. Modellen får tilläggsbeteckningen GTX och...

Elbil

I helgen har Elon Musk medverkat i den populära humorshowen Saturday Night Live som spelas in i New York. Samtidigt som Elon gästade stortstaden...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons