En frunk är ett signum för en komplett elbil – här är alla elbilar med frunk

Med elbilens bredare intåg har vi också infört ett nytt begrepp i vår vokabulär. Nämligen ordet frunk, från engelskans sammansättning av de två orden ”front trunk”.

Det är helt enkelt ett lastutrymme fram på elbilen som kompletterar bagageutrymmet där bak. Det är inte helt nytt, bilmodeller med motorn bak har istället erbjudit ett lastutrymme fram. Men med elbilen så kan vi få både att bagage fram och bak.

Frunken har blivit möjlig för att elbilen helt enkelt inte behöver ett stort utrymme för en motor under huven. Istället har elbilstillverkarna kunnat placera en större förvaringsbalja under huven. Oftast är frunken konstruerad i ett tåligt material som hårdplast och är lätt att hålla ren.

Det tåliga materialet gör utrymmet extra bra till förvaring av till exempelvis laddkablar – speciellt om de varit utsatta för regn, snö eller slask. Vi slipper lägga de blöta kablarna i det tygbeklädda bagaget ihop med annan packning.

Genom att förvara laddkablarna separat minskar vi också risken för att råka packa in laddkablarna under annan packning i bagaget. Något som kan göra kablarna svåråtkomliga vid en fullastad bil.

Det är visserligen långt ifrån alla elbilar som har en frunk. Ungefär bara en tredjedel av alla elbilar har det. Ännu färre tillverkare har faktiskt optimerat öppningen till frunken genom lätta huvar eller genom en enkel åtkomlig öppningsknapp.

Här är en lista på alla de elbilar som idag erbjuder en frunk:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.