En flexibel kombination av elmotorer ger GM:s elbilar rätt effekt

GM har har tidigare kortfattat presenterat sin nya plattform för elbilar, kallad Ultium. Vi kommer bland annat få se den först ut i Hummer EV och Cadillac Lyriq. Därefter kommer den till GM:s mer överkomliga modeller.

Plattformen är helt enkelt väldigt flexibel och ska passa för hela GM:s sortiment och varumärken. Inatt har GM i samband med en konferens berättat mer om motorerna som kommer att erbjudas med plattformen.

Ultium kan utrustas med tre olika motorer. De kan dessutom kombineras i olika kombinationer likt en elmotorbuffé för att uppnå önskad effekt. Motorerna är:

  • 180 kW permanentmagnetmotor för framhjuldrift
  • 255 kW permanentmagnetmotor för fram- eller bakhjulsdrift
  • 62 kW induktionsdriven assistansmotor för fyrhjulsdrift

Som ett exempel kommer GM till Hummer EV att kombinera tre stycken 255 kW-motorer. Dessa ska tillsammans producera de 1000+ hästkrafter som värstingmodellen av Hummer EV kommer ha.

GM berättar vidare att den nya uppsättningen elmotorer är 50 procent lättare än dagens elmotorer samtidigt som de kan producera 25 procent mer kraft. De första leveranserna av Hummer EV ska starta i USA innan slutet på året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.