En europeisk elbil med svenska batterier är bästa miljövalet

Skiss på batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå

Europeiska Transport & Environment som arbetar för en grönare transportindustri har i en ny rapport, med dagsaktuella siffror, räknat på fördelarna med elbilar. Sverige har en potential att vara ledande i en grönare transportsektor.

Elbilar i Europa släpper ut tre gånger mindre CO2 än traditionella bensin- och dieselbilar. Då har man räknat på klimatavtrycket av produktionen och förbränning av bränsle för fossila bilar och jämfört det med brytning av mineralet för tillverkning av batterier och byggnation av kraftverk.

Den bästa elbilen du kan köra skulle vara en elbil tillverkad i Europa med batterier tillverkade i Sverige. Om du dessutom kör elbilen i Sverige skulle det totala utsläppen minska ännu mer. En jämförelse visar att utsläppen minskar med hela 81% jämfört med en bil med förbränningsmotor.

Transport & Environment har också räknat på det sämsta scenariot. Det sämsta scenariot är en elbil tillverkad i Kina som därefter sätts i trafik i Polen. Trots det minskar ändå utsläppen, dock med en något lägre siffra på endast 28% jämfört med en bensindriven bil.

Elbilar är den utsläppsfria framtiden

Just nu arbetar biltillverkare hårt med att minska sina CO2-utsläpp för att nå upp till EU:s nya miljömål. Det gör att utbudet av elbilar kommer växa i rasande fart under 2020 och 2021. Under 2020-talet kommer elbilsförsäljningen nå massmarknaden. Antalet elbilar på vägarna förväntas öka med 30 gånger i Europa till 2030. Det betyder att 97% av elbilarna som kommer finnas 2030 ännu inte har sålts.

2019 fanns det 1,3 miljoner elbilar i Europa, den siffran kommer nå 44 miljoner till 2030, skriver organisationen i rapporten.

Rapporten finns att läsa i sin helhet här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.