Alla elbilar i SUV-klassen – listan på aktuella och kommande modeller

Den klassiska ”stadsjeepen”, eller SUV som bilen allt som oftast kallas är en av de mest populära bilmodellerna för tillfället. Det är också ett viktigt segment för många tillverkare som satsar på elbilar.

Det finns redan ett par bilar på marknaden, men det finns också en hel del nyheter som kommer inom både en snar och mer avlägsen framtid. Här har vi sammanfattat alla kända eldrivna SUV:ar i en lista – både kommande, men också de som kommer. Samtliga modeller ska nå eller har nått den svenska marknaden.

Listan uppdateras löpande.

Tesla Model X

Detta är den första eldrivna SUV:en som kom till marknaden. Den första modellerna kom 2015. Den rymmer upp till 7 personer och har en räckvidd på upp till 565 km enligt NEDC. Den har också en rejäl prislapp som börjar strax under miljonen, och sträcker sig upp till 1,5 miljoner för värstingmodellen.

Model X är dock en av de eldrivna SUV:arna som faktiskt finns tillgängliga på den svenska marknaden just nu. En av få elbilar som idag kommer med dragkrok.

Hyundai Kona Electric

En nyliga uppstickare, som lanserats i bland annat Norge är den sydkoreanska eldrivna SUV:en Hyundai Kona Electric. Till Sverige kommer den vintern 2018/2019. En prisvärd uppstickare som tros få en prislapp på i alla fall under 500 000kr i Sverige. Räckvidden imponerar också, med en räckvidd på 546 km enligt NEDC-skalan eller 482km enligt den mer realistiska skalan WLTP.

Jaguar I-Pace

I början av året lanserade Jaguar en elbil. En helt ny bil, byggd från grunden har Jaguar levererat en elbil som imponerar på många. De första leveranserna har redan påbörjats utanför Sverige. I Sverige får vi nog vänta ett par månader till innan de första kunderna får sina I-Pace.

I-Pace är en bra bil, med ett pris från 829 00kr för en premiumbil med en räckvidd (enligt NEDC) på 480 km får du mycket bil för pengarna.

Kia Niro EV

Ytterligare en sydkorean är Kia Niro EV som också tros komma till årsskiftet eller början på 2019. Med en räckvidd på 450 km enligt WLTP imponerar också den. Man har pratat om en officiell säljstart efter sommaren, och då troligen syftat på motormässan i Paris i oktober 2018 då den officiella Europapremiären äger rum. Prislappen här är desto mer okänd.

 

Audi E-tron

En efterlängtad SUV är Audis eldrivna sådana. Den officiella avtäckningen äger rum den 17 september. Då lär vi få veta de flesta detaljerna om bilen. Audi har flitigt testat och utvärdera bilen på våra vägarna så en hel del är känt. Inget pris är känt, men Audi har sagt att startpriset i Tyskland är 800 000kr.

Det finns hopp om att E-tron kommer med dragkrok. En prototyp har nämligen setts med drag. Tillverkningen av produktionsbilen har också redan påbörjats, vilket hintar om att leveransen inte är allt för långt bort.

Mercedes EQC 400

Lite längre bort har vi nyliga avtäckta SUV:en Mercedes. EQC 400 kommer under mitten av 2019 och ska leverera en räckvidd på 450km enligt NEDC. Prislappen är fortfarande okänd. En efterlängtad nyhet är att bilen kommer få dragkrok.

BMW iX3

Även BMW har en SUV på gång. Precis som sin tyska kollega Mercedes är det lansering 2020 som gäller. Här talar man om en pigg SUV med en räckvidd på 400km enligt den realistiska WLTP-körcykeln. Försäljningen ska påbörjas under 2019.

Volvo XC40 Electric

Även Volvo har siktat in sig på eldrift och det med sin nya succé-SUV XC40. Här har Volvo sagt att det är naturligt att påbörja en elektrifiering och renodlad elbil med sin senaste bilmodell. Tidigare har man talat om räckvidder på upp till 50 mil, för att utmana Volkswagen.  Prismässigt vill man inte heller vara dyrare än en Tesla Model 3 som i Sverige ännu inte fått ett pris. Men från 450 000kr och uppåt kan nog vara ett riktmärke. Antagligen lansering under 2020, efter att Polestar 2 haft sin premiär.

Ford SUV

Den eldrivna SUV:en från Ford har inget namn, men däremot har designteamet släppt en bild på elbilen. SUV:en ska vara inspirerad av den amerikanska muskelbilen Ford Mustang. Man pratat om en räckvidd på 480 km och en lansering under 2020.

Volkswagen I.D. Crozz

Foto: RoadShow

Även Volkswagen siktar på att ge sig in i SUV-segmentet. Ännu har man bara visat ett koncept, men efter att man lanserat sin helt från grunden byggda ”folk-elbil” baserad på en Golf kommer denna lite större bil som fått arbetsnamnet I.D. Crozz. Lansering är tänkt 2020 eller 2021.

Skoda Vision E

Baserat på samma plattform som I.D. Crozz kommer också SUV:en rån systerföretaget Skoda. Försäljningsstart är satt till 2020 eller 2021. Här pratar man om ett pris på omkring 350 000-400 000kr, enligt tidiga uppgifter.

Tesla Model Y

Tesla har utannonserat en andra SUV, en SUV mindre än Model X som redan finns på marknaden. Den mindre SUV:en ska ha ett lägre pris och spela i klass med Tesla Model 3. Lite är känt om bilen men sikta på ett pris på halva kostnaden än för en Model X som kan kosta från miljonen och uppåt.

En gång sa Elon Musk att avtäckningen av Model Y kommer ske den 15 mars 2019. Den första leveransen är nog dock längre bort, omkring 2021.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.