En av de första i Sverige att satsa på Mercedes eldrivna lastbil

Matgrossisten Martin & Servera satsar hårt på att elektrifiera sina transporter och redan idag har man 17 eldrivna tunga lastbilar. Nu blir företaget också ett av de första i landet som beställt Mercedes-Benz nya ellastbil eActros 600.

Den eldrivna lastbilen fick mycket uppmärksamhet när den tidigare i våras briljerade i ett räckviddstest av tidningen Trucker Magazine. I en konfiguration om 4×2 dragbil med trailer och 36 tons bruttovikt körde den 36,2 mil i regn och blåst och hade 29 procent batteri kvar vid målet.

Martin & Servera har nu beställt två 6×2 exemplar som kommer att trafikera sträckan mellan Norrköping och företagets depå i Västberga i Stockholm. Med en enkel resa på 16 mil och underhållsladdning vid lastning och lossning kommer ellastbilarna klara uppdraget utan något problem.

– Det är viktigt för oss att lägga så lite tid som möjligt på icke-produktiv laddtid i depån. Med e600s räckvidd kommer vi att ladda vid lastport medan vi lossar och lastar. Det kommer med god marginal räcka för att ta oss tillbaka till Norrköping. Vi undviker att stå still extra bara för att ladda och det är en viktig framgångsfaktor för oss, säger Håkan Ekmyr, transportchef hos Martin & Servera.

Satsningen på eldrivna lastbilar kommer att fortsätta. Inom några år räknar företaget med att ha 50 stycken i drift och därmed kunna fasa ut flera diesellastbilar. Håkan berättar att den skepsis som en del förare först hade mot el-lastbilar idag är som bortblåst:

– Det är verkligen roligt att se personalens engagemang. Framför allt uppskattar våra chaufförer tystnaden och lugnet i en ellastbil, avslutar Håkan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.