Elva kommuner nominerade till Laddguldet – bästa elbilskommunen

Pressbild: Göteborg Energi

För femte gången kommer utmärkelsen ”Laddguldet” delas ut på elbilsmässan eCarExpo i Göteborg i början av december. Elva nominerade kommuner slåss om titeln som Sveriges bästa elbilskommun.

De elva nominerade kommunerna är Kramfors, Mölndal, Lund, Haninge, Lysekil, Strömstad, Helsingborg, Järfälla, Uppsala, Göteborg och Falun. Bedömningen kommer delvis vara en kvantitativ bedömning – till exempel i form av antalet tillgängliga laddare.

Men juryn bedömer också utifrån ett par andra kriterier. Det handlar bland annat om det faktiska genomförande, politiska förankring för egna fordon, informationsspridning till privatpersoner och företag. Dessutom premieras nytänkande och kringeffekterna för en kommuns satsningar på elektrifiering.

Bakom utmärkelsen står 2030-sekretariatet tillsammans med en jury bestående av kunniga från branschen.

Fastighetsägare som satsar

Nytt för i år är också att 2030-sekretariatet kommer uppmärksamma fastighetsägare för sina insatser kring elektrifieringen. Även här kommer juryn bedöma utifrån snarlika kriterier som för kommuner. Det handlar vad som gjorts, hur satsningen påverkat hyresgästers agerande och kringeffekter av satsningarna.

– Kommuner och fastighetsägare är några av de viktigaste möjliggörarna för elektrifieringen. De visar vägen, visar upp den nya tekniken och blir en möjliggörare för kommunmedborgare och hyresgäster, säger Maria Stenström, beteende och mobilitetsansvarig på 2030-sekretariatet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.