Elsäkerhetsverket ger två laddboxar från Easee försäljningsförbud – Easee ska överklaga

Elsäkerhetsverket har under en tid testat sex stycken populära laddboxar på marknaden. Även om rapporten inte är publicerad i sin helhet så har det varit rejält med skriverier kring en laddbox från Easee.

Myndigheten menade att laddboxen Easee Home inte uppfyllde säkerhetskraven. Easee fick möjlighet att svara på kritiken. Men nu väljer Elsäkerhetsverket att ge laddboxen Easee Home och Easee Charge försäljningsförbud. Ett beslut som Easee kommer att överklaga.

Anledningen bakom Elsäkerhetsverkets förbud är att ”det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för”.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Beskedet innebär att Easee nu måste återta laddboxarna som fått försäljningsförbud från sina återförsäljare. Det innebär också att tillverkaren är skyldig att åtgärda brister på redan installerade laddboxar. Vilken typ av åtgärd är upp till tillverkaren att avgöra, kommunicera och genomföra.

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan. Men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman.

Inom några veckor kommer Elsäkerhetsverket att publicera resultatet av testerna i sin helhet.

Easee ska överklaga

I en kommentar skriver Easee att man nu arbetar på att överklaga försäljningsförbudet och begära inhibition mot dess omedelbara verkan. Om det lyckas tas försäljningsförbudet bort. Senare följer också en längre överklagandeprocess som kan ta upp till flera månader.

– Vi håller inte med om beslutet och kommer att göra allt vi kan för att ta hand om kunder, partners och anställda. Vårt huvudfokus har alltid varit människor och säkerhet, säger grundaren och generaldirektören, Jonas Helmikstøl, och tillägger:  

– Våra kunder kan fortsätta ladda säkert, som vanligt, och behöver inte göra någonting. Vi kommer att fortsätta kämpa mot detta beslutet och att arbeta för en grönare framtid och innovativa produkter.  

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.