Elon Musk utvecklar planerna för Gigafactory Berlin: ”Tyska Model Y blir konstruktionsmässigt en helt ny elbil”

Elon Musk i Berlin.

Idag besökte Teslas Vd Elon Musk byggplatsen för den blivande Teslafabriken utanför Berlin. Under besöket passade han på att svara på frågor från pressen och berätta om planerna för fabriken. Bland annat kommer det byggas en tågstation i anslutning till fabriken som möjliggör pendling från centrala Berlin.

Byggnationen av fabriken har gått i rekordfart. Uppbyggnaden pågår effektivt med prefabricerade moduler. På frågan varför allt är så brådskande svarar Elon:

– Jag tror på hastighet…men också för att vara lite allvarsam så är det väldigt viktigt för klimatet att vi rör oss snabbt. Det är viktigt att vi ökar takten på övergången till hållbar energi och gör det så snabbt som möjligt. Det är är anledningen till den brådskande känslan. Ju snabbare vi kan göra övergången till en hållbar framtid, desto bättre för världen, säger Elon.

Bra saker för vind- och solkraft

Han hyllar också konkurransen. Bland annat får Volkswagen en eloge.

– Det är bra att se andra företag, som Volkswagen som tar detta på största allvar nu. Men fortfarande är det bara en liten procentandel av alla bilar som är eldrivna idag.

Elon fortsätter sedan att utveckla planerna för fabriken. I fabriken kommer Tesla tillverka mer än bara bilar, bland annat battericeller:

– Vi kommer nog tillverka mer än bara bilar här. Vi kommer tillverka batterier, battericeller och lite andra saker. Saker som är bra för vind- och solkraft. Det finns tre viktiga element för en hållbar framtid. Hållbar energiproduktion, energilagring och hållbara transporter. Som elbilar och så småningom elflygplan. Ironiskt nog kan allting bli elektriskt förutom raketer.

Model Y blir konstruktionsmässigt en helt ny bil

Under intervjun avslöjar Elon också att Tesla Model Y som blir den första elbilen som ska tillverkas i fabriken blir en helt ny bil, konstruktionsmässigt.

– Det finns en massa innovativa saker som vi kommer att göra här. Vi kommer berätta om det i framtiden. Model Y är inte bara en kopia av Model Y i USA. Det är i själva verket en radikal omdesign av grundtekniken för att bygga bilar. Vi kommer berätta mer om det på batteridagarna. Det är en stor grej, betonar Elon.

Elon Musk pratar också målarverkstan i fabriken. Det kommer vara en av de mest avancerade bland alla bilfabriker i världen. Det kommer göra underverk för färgvalen på bilarna.

Gigafactory 4 ska stå klar i början av nästa år. Tillverkningen av Tesla Model Y är planerad att komma igång till sommaren.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.