Elon Musk uttalar sig om Tesla-strejken igen efter kommentar om ”fackets utpressning”

Arkivbild: Elon Musk i Berlin.

Igår uttalade sig Elon Musk för första gången om strejken som IF Metall inlett mot Tesla. Det genom en kort kommentar om de sympatiåtgärder som gör att Postnord slutar leverera paket till företaget.

Konsekvensen av sympatiåtgärderna blir att Transportstyrelsens försändelser av registreringsskyltar inte kommer levereras till Tesla. Därmed kan det i sin tur bli svårare för Tesla att registrera och leverera nya bilar.

Elon Musks korta kommentar löd: ”Det här är vansinnigt”. Nu uttalar sig Elon Musk återigen och med en snarlik kortfattad formulering på en annan kommentar om strejken:

– För att tala klarspråk om det här med Tesla och svenska fackföreningarna. En stor majoritet av Tesla-anställda i Sverige (90 %+) vill inte organisera sig fackligt. Svenska fackförbundet gör det då omöjligt för Tesla att bedriva verksamhet i Sverige. Hur är detta något annat än utpressning?, skriver användaren Farzad Mesbahi.

Han får då som svar från Elon Musk:

– Det är galet!

Kan fortsätta leverera skyltar

Samtidigt skriver Dagens Arbete att Tesla sannolikt kan runda även denna blockaden. Vid en beställning av upp till åtta registreringsskyltar kan Transportstyrelsen skicka skyltarna som brev direkt till den blivande bilägaren.

– Den som är ägare till en bil kan beställa en ny registreringsskylt. Det gäller för alla. Det innebär att så fort en bilägare beställer registreringsskylt så tillverkar vi två som vi skickar hem till bilägaren. Vi är skyldiga att tillhandahålla registreringsskyltar, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

– Nu antar jag att Tesla kommer att göra ett ägarbyte till sina kunder innan bilen har fått registreringsskyltarna, tillägger han.

Kunden kan sedan ta med sig sina registreringsskyltar till Tesla, få dem monterade, och sedan köra hem sin nya bil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.