Elon Musk siktar på att privatisera Tesla igen – här är varför

Elon Musk gör ett oväntat uttalande på sin Twitter. Nämligen att han överväger att privatisera Tesla när aktiekursen når $420. Och att finansieringen för det är redan löst. Frågorna blev snabbt många. En stor del trodde att Elon Musk skämtade, ”420” är nämligen en referens till cannabisrökning i amerikansk populärkultur.

Men Elon fortsatte sedan prata om att köpa tillbaka Tesla från aktieägarna. Till slut uttalande han sig i ett officiellt pressmeddelande från Tesla: ”Jag vill låta er veta att min logiska grund för det här, och varför jag tror det är den bästa vägen att gå”, inleder han. Och då blev det hela mer trovärdigt.

Först ut vill Elon och Tesla förtydliga att inget beslut är ännu fattat, men att anledningen till att privatisera Tesla igen skulle skapa den bästa miljön för Tesla att fungera i. Man nämner tre anledningar:

  1. Som ett börsintroducerat företag påverkar den ständigt svängande aktiekursen klimatet. Bland annat hos de egna anställda som alla är aktieägare i bolaget.
  2. Att vara ett offentligt företag innebär också att Tesla hela tiden måste jobba mot kortsiktiga mål i kvartalsrapporter istället för att ibland kunna fatta beslut som är bäst långsiktigt.
  3. Och Teslas aktie är den mest blankade aktien på aktiemarknaden någonstans. Antalet personer som vill att Tesla ska misslyckas är många, och de ”attackerar” ständigt Tesla i hopp om att tjäna pengar på ett misslyckande och vacklande aktiekurser.

”Jag tror på det grundläggande att vi är bäst när alla är inriktade på att genomföra, när vi kan var fokuserade på vårt långsiktiga uppdrag och när det inte finns perversa incitament för människor att försöka skada det vi alla försöker uppnå.”, fortsätter Elon Musk.

SpaceX som exempel

I sitt uttalande tar Elon fram sitt bolag SpaceX som han kallar för ett perfekt exempel. SpaceX är långt mer operationellt effektivt och det beror till stor del på att det är privatägt.

Uttalande betyder givetvis inte att Tesla för alltid ska bli privatägt. I en långsammare fas när Tesla har en mer förutsägbar tillväxt kan det med stor sannolikhet vara aktuella att börsintroducera Tesla igen.

Vill ge aktieägarna en möjlighet

Elon Musk vill strukturera privatiseringen så att alla aktieägare får ett val. Antingen kan de fortsätta som investerare i ett privat Tesla eller så kan de köpas ut för 420 dollar per aktie. Det är 20% över aktiekursen i samband med senaste kvartalsrapporten efter kvartal två. Förhoppningen är att alla aktieägarna vill vara

För det andra så är avsikten att alla anställda hos Tesla är aktieägare i bolaget. De anställda skulle fortfarande periodiskt kunna sälja sina aktier.

Vad som är bäst för Tesla

”Slutligen har detta ingenting att göra med att ackumulera kontroll för mig själv. Jag äger nu cirka 20% av företaget, och jag anser inte att det är väsentligt annorlunda efter att något avtal har slutförts.”, fortsätter Elon.

Grunden för beslutet är att Tesla kan fungera bäst utan distraktioner och kortsiktiga strategier. Det innebär också en stabilitet gentemot anställda och investerare.

Ett genomförande kan påbörjas först efter en omröstning hos aktieägarna. En process som Elon förväntar sig ska gå att klubba igenom utan några problem.

”Ett privatägt Tesla skulle vara en enorm möjlighet för oss alla. Oavsett så ser framtiden ljus ut och vi fortsätter kämpa för att uppnå vårt mål” avslutar Elon Musk.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.