Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Vår allas favorit Elon Musk och tillika Vd för Tesla svarar flitigt på frågor på Twitter. Det är en riktig guldgruva för oss som vill ha insyn i Teslas verksamhet. På frågan när högerstyrda Tesla Model 3 kommer finnas tillgängliga, svarade Elon Musk att vänsterstyrda fordon (de vi kör i Sverige) först ska prioriteras till den europeiska och asiatiska marknaden.

Och den leveransen av vänsterstyrda Model 3 till Europa kommer att ske under första halvan av nästa år. Högerstyrda fordon (för till exempel brittisk trafik) kommer att ske därefter i mitten av nästa år. Model 3 är väl designad med hänsyn till de tekniska skillnaderna som kan råda för en högerstyrd respektive vänsterstyrd bil.

Annons

– ”Notera vänster/höger-symmetrin”, säger Elon Musk kring flexibiliteten rent produktionsmässigt.

Om ett år, alltså

2019 har länge varit planen för internationella leveranser, även om det stundvis också har talats om slutet av 2018 i ett tidigare skede. Även Teslas officiella svenska webbplats säger numera första halvan av 2019.

Ökat tempot

Produktionstempot av Model 3 som för Tesla varit en stor flaskhals för att på ett optimerat sätt tillverka Model 3 har varit en stor snackis under våren. Senaste rapporterna har talat om 5000 tillverkade bilar i veckan, som varit en stor milstolpe att uppnå.

Och under bara de senaste dagarna har det rapporterats om flygtransporter som levererat tillverkningsutrustning till Tesla-fabriken. Elon kommenterar att dessa är vitala för produktionslinan för att öka tempot ytterligare, och det specifika målet om 6000 bilar i veckan.