Elon Musk kommenterar: Då kommer Tesla Model 3 till Europa (och Sverige)

Vår allas favorit Elon Musk och tillika Vd för Tesla svarar flitigt på frågor på Twitter. Det är en riktig guldgruva för oss som vill ha insyn i Teslas verksamhet. På frågan när högerstyrda Tesla Model 3 kommer finnas tillgängliga, svarade Elon Musk att vänsterstyrda fordon (de vi kör i Sverige) först ska prioriteras till den europeiska och asiatiska marknaden.

Och den leveransen av vänsterstyrda Model 3 till Europa kommer att ske under första halvan av nästa år. Högerstyrda fordon (för till exempel brittisk trafik) kommer att ske därefter i mitten av nästa år. Model 3 är väl designad med hänsyn till de tekniska skillnaderna som kan råda för en högerstyrd respektive vänsterstyrd bil.

– ”Notera vänster/höger-symmetrin”, säger Elon Musk kring flexibiliteten rent produktionsmässigt.

Om ett år, alltså

2019 har länge varit planen för internationella leveranser, även om det stundvis också har talats om slutet av 2018 i ett tidigare skede. Även Teslas officiella svenska webbplats säger numera första halvan av 2019.

Ökat tempot

Produktionstempot av Model 3 som för Tesla varit en stor flaskhals för att på ett optimerat sätt tillverka Model 3 har varit en stor snackis under våren. Senaste rapporterna har talat om 5000 tillverkade bilar i veckan, som varit en stor milstolpe att uppnå.

Och under bara de senaste dagarna har det rapporterats om flygtransporter som levererat tillverkningsutrustning till Tesla-fabriken. Elon kommenterar att dessa är vitala för produktionslinan för att öka tempot ytterligare, och det specifika målet om 6000 bilar i veckan.

 

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.