Elektriska lastbilar får egen gräddfil i Göteborgs hamn

Pressbild: Göteborgs Hamn

Nu har ellastbilar i Göteborgs hamn prioriterad passage och hantering i containerhamnen. Med initiativet vill APM Terminals gynna de åkerier som ställt om sina fordonsflottor. Samtidigt vill man öka incitamenten för de som övervägar att satsa på elektrifering.

De eldrivna lastbilarna har företräde i hamnen genom ett eget reserverat körfält. Det kommer bidra till effektivitetsvinster och göra det enklare för operatörer att planera körningarna med de eldrivna lastbilarna.

– Vi ser att allt fler åkerier har börjat elektrifiera delar av sina flottor och vi vet att fler överväger att satsa på en grön omställning av lastbilstrafiken. Att stötta dessa satsningar genom att erbjuda snabbast möjliga passage och hantering hoppas vi ska fungera som en sporre och ett litet steg på vägen, säger Brian Bitsch, kommersiellt ansvarig på APM Terminals Gothenburg.

– Vår egen containerhantering har varit fossilfri i flera år och den här lösningen ligger helt i linje med APM Terminals hållbarhetsarbete, där samverkan med våra kunder är en viktig nyckel, fortsätter Brian Bitsch.

Varje dygn hanterar hamnen omkring tusen passager. De eldrivna transporterna utgör idag endast en bråkdel, men det kommer att öka.

Pressbild: Göteborgs hamn

Logistikföretaget DFDS introducerade i dagarna 20 tunga eldrivna lastbilar som kommer ingå i flöden kring hamnområdet. Dessutom har Sveriges största containertransportör på väg, Skaraslättens Transporter, nyligen satt tre tunga ellastbilar på rutter som passerar hamnen.

– Tunga ellastbilar är en stor investering, så att vi nu har prioritet i containerterminalen är jätteviktigt för oss. Det innebär att vi kan utföra fler uppdrag per dag, vilket ger fördelar både för oss och för våra kunder. Det gör också att investeringen kan räknas hem snabbare, säger Johan Söderström, marknadschef på Skaraslättens Transport.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.