Eldrivna Volvo EX30 är 60% miljövänligare än bensindrivna XC40

Volvo EX30 är den elbil från Volvo med det minsta koldioxidavtrycket någonsin. Genom hela sin livstid kommer den ha ett totalt koldioxidavtryck på 23 ton per 20 000 mil. Det är till och med 60 procent lägre än bensindrivna Volvo XC40.

Det visar en hållbarhetsrapport som Volvo publicerat. Rapporten om koldioxidavtryck tittar på de viktigaste materialen och processerna som bidrar till bilens utsläpp över hela bilens livscykel, från utvinning och raffinering av råmaterial till slutet av bilens livslängd.

– Övergången till elbilar är nyckeln till att begränsa klimatförändringarna, men det behövs ökad transparens om dess utmaningar för att minska utsläppen ytterligare. Genom att studera EX30:s koldioxidavtryck och identifiera dess primära material och processer strävar vi efter att ge värdefulla insikter som kan hjälpa till att vägleda beslut i vårt företag mot att bli mer hållbara, såväl som i branschen i stort, säger Jonas Otterheim, Head of Climate Action på Volvo Cars.

Graf ur Volvos rapport, för en EX30 som rullat 20 000 mil.

Eftersom Volvo erbjuder EX30 med två olika batterityper går det också att jämföra hur exempelvis olika batteritekniker står sig mot varandra. Enligt rapporten har Volvos billigare LFP-batteri ett 16 procent lägre koldioxidavtryck än det dyrare NMC-batteriet.

Volvo planerar att minska påverkan ytterligare genom att stärka sina samarbeten med leverantörerna i hela värdekedjan. Fram till 2025 arbetar till exempel Volvos batterileverantörer för att minska utsläppen från tillverkningen av LFP-batteriet med 20 procent, och med 46 procent för NMC-batteriet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.