Efterfrågan på eldrivna skåpbilar och lätta lastbilar har under det senaste året ökat stort. Allt fler företagare ser att det finns mycket pengar att spara genom att gå över till eldrift och på bara ett år har försäljningsvolymerna dubblat.
Under de senaste månaderna har en ny generation eldrivna skåpbilar börjat närma sig marknaden och produktionsstart. Det är skåpbilar med betydligt längre räckvidd och också en hel del smarta finesser helt formade ur den elektriska drivlinan.
Om vi backar två år tillbaka klarade de flesta eldrivna skåpbilarna omkring 10 och 20 mil på en laddning. I år växer utbudet och med det kommer också en generation eldrivna skåpbilar med en räckvidd på över 20 mil och för vissa modeller upp till 40 mil på en laddning.
Här kommer en lista på flera eldrivna skåpbilar som har kommit ut eller är påväg ut på marknaden under 2022.
Ford E-Transit

En av de senaste tillskotten på marknaden är Fords helt eldrivna skåpbil E-Transit som har planerad säljstart under året. Modellen är utrustad med ett batteri på 67 kWh och klarar 257 kilometer på en laddning. Snabbladdning är möjlig med upp till 115 kW vilket ska ge 15 till 80 procent på ungefär 35 minuter. Den får också en 3-fas 11-kW AC-ombordladdare.
Ombord finns också funktioner som Pro Power – som levererar el till elverktyg via ett 230-voltsuttag. E-Transit finns i flera storlekar med ett lastutrymme på upp till 14,1 kubikmeter.
Maxus e-Deliver 3

Maxus har i år introducerat en ny generation av eldrivna skåpbilar som är byggda som elbilar helt från grunden. Andra generationen E-Deliver 3 kommer i två längder med en lastvolym på antingen 4,8 eller 6,3 kubikmeter och upp till 930 kilo. Modellen har ett batteri på 50,2 kWh vilket ska ge en räckvidd på 238 kilometer. Maxus anger ingen hastighet på snabbladdningen, men det ska ta 45 minuter att snabbladda från 0 till 80 procent. AC-ombordladdaren på 6,6 kW laddar batteriet fullt över en natt.
Mercedes eCitan

Till hösten kommer Mercedes nya eldrivna transportbil eCitan. Den kommer utrustad med en motor på 102 hästkrafter och kommer leverera en räckvidd på upp till 285 kilometer. Lastutrymmet är på 2,9 kubikmeter och den får lasta upp till 782 kilo. Den kommer också med dragkrok, men ännu finns inge specificerad vikt.
Snabbladdning är möjlig med 75 kW och ska ladda batteriet från 10 till 80 procent på 40 minuter. Den får också en AC-ombordladdare på antingen 11 eller 22 kW.
Nissan Townstar

Nissans senaste tillskott är den eldrivna skåpbilen Townstar. Modellen drivs av ett batteri på 44 kWh och har en räckvidd upp till 285 kilometer. Lastutrymmet är upp till 3,9 kubikmeter som rymmer två lastpallar och upp till 800 kilo. Den får också dragkrok med en dragvikt på 1500 kilo. Nissan förväntas starta försäljningen under det här året.
Renault Kangoo E-Tech

Från Renault kommer uppdaterade Kangoo E-Tech utrustad med ett batteri på 45 kWh som ska leverera upp till 300 kilometer i räckvidd. Lastvolymen är 3,9 m3 och får lasta upp till 600 kilo. Modellen får också dragkrok och får dra 1500 kilo. Säljstarten är planerade till innan sommaren.
Snabbladdning finns som tillval en kapacitet på upp till 80 kW. Annars är en 11 kW eller 22 kW ombordladdare för AC som gäller.
Renault Master E-Tech

En skåpbil i en modell variant större är Renault Master E-Tech som också uppdaterats inför det här året med ett nytt större batteriet. Det nya batteriet på 52 kWh ska ge en räckvidd på upp till 200 kilometer. Modellen kommer i flera olika versioner med en lastkapacitet på mellan 8 och 15 kubikmeter.
Ombordladdaren för AC-laddning har en effekt på 7,4 kW. Vid DC-snabbladdning är den maximala kapaciteten 22 kW, vilket ska ge 50 km räckvidd på 45 minuter.
Volkswagen ID. Buzz Cargo

Ännu en nykomling på listan är Volkswagens ID. Buzz Cargo som har försäljningsstart i en inte allt för avlägsen framtid. Modellen drivs av ett batteri på 77 kWh och har en räckvidd på omkring 400 kilometer. Lastkapaciteten uppgår till 3,9 kubikmeter och 650 kilo. Den får dra 1 000 kilo på kroken. Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 170 kW vilket innebär från 5 till 80 procent på ungefär 30 minuter. Leveranserna förväntas starta senare i år.
Längre räckvidd i stadsmiljö
Den verkliga räckvidden på eldrivna skåpbilar kan ibland vara längre än det som WLTP-räckvidden anger. Det beror helt på hur föraren väljer att använda skåpbilen. Under WLTP-testerna är hastigheten som högst 131 km/h, vilket har en större påverkan på förbrukningen än testfaserna i de lägre hastigheterna.
En eldriven skåpbil som enbart kör i stadsmiljö kommer därför ha en avsevärt lägre verklig förbrukning. Ett exempel är till exempel Ford E-Transit som har en räckvidd på 257 kilometer enligt WLTP-testerna men vid stadskörning uppger Ford själva en räckvidd på 402 kilometer.
Ur arkivet: Om du vill se en äldre artikel (från 2020) med ”förra generationens” eldrivna skåpbilar hittar du den här.
Kommentera