Eldrivna Rolls-Royce Spectre blir värdig ersättare till V12:orna

För ett par månaderna sedan visade Rolls-Royce en teaserbild på märkets första elbil. Det tidiga konceptet har fått namnet Rolls-Royce Spectre och den elektriska drivlinan utvecklas i nära samarbete med BMW.

Tidningen Autocar har fått tag på mer detaljer kring den kommande modellen från lyxbilstillverkaren. Rolls-Royce Spectre ska nämligen dela drivlina med den mest kraftiga versionen av elbilen BMW iX – kallad M60 menar tidningen.

Det kommer innebära att Spectre med stor sannolikhet får fyrhjulsdrift genom en dubbla uppsättning motorer som levererar omkring 600 hästkrafter. Accelerationen 0-100 km/h ska ske på omkring 4 sekunder.

– Sådan presentanda är en värdig ersättare till Rolls-Royce legendariska V12:or, skriver Motor1.

Rolls-Royce Spectre genomgår just nu om fattande tester. Tidigare har man berättat att märkets testflotta ska köra över 250 000 mil. Planen är sedan att leverera de första bilarna under 2023.

Elbilen förverkligar grundarens dröm

Till 2030 ska Rolls-Royce vara ett helelektriskt varumärke. Redan 1900 ska märkets grundare Charles Rolls ha experimenterat med elektriska drivlinor:

– Elbilen är helt ljudlös och ren. Det finns ingen lukt eller vibrationer, och de kommer bli mycket användbara när ett nätverk av fasta laddstationer kan ordnas. Men för just nu räknar jag inte med att de kommer att vara användbara. Åtminstone inte på många år, ska Rolls ha sagt år 1900.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.