Eldrivna mopedbilen med solpaneler klarar sig utan att laddas

Holländska Squad Mobility har tillverkat ett mindre eldrivet fordon som i Sverige närmast skulle klassas som en mopedbil. Det har fått namnet Squad Solar City Car och är utrustad med utbytbara batterier för snabbare kraftpåfyllning och dessutom solpaneler som ska minska behovet av att ladda helt och hållet.

Fordonet har ett en räckvidd på 100 kilometer och en topphastighet på 45 km/h. Solcellerna ska kunna ge 20 kilometer räckvidd om dagen. I praktiken skulle de flesta klara sig genom att enbart ladda med solkraft då företaget beräknar att genomsnittsföraren kör högst 12 kilometer om dagen.

Squad är byggd av extra hållbara material som ska vara enkla att rengöra. Det gör den speciellt dessutom lämplig för stadsbilpooler och andra bildelningstjänster. Squad har utvecklat ett tillhörande ekosystem av tjänster för att möjliggöra delning av fordonet. Sensorer på fordonet bevakar slitage, batterinivåer, däcktryck och plats till en operatör.

Ännu finns inga detaljer om Squad Mobility satt siktet på Sverige, men leveranserna ska starta i Holland i början på nästa år. Priset ligger på strax under 60 000 kronor per fordon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.