Eldrivna modulära XBUS kommer 2023 och erbjuder upp till 600 km i räckvidd

Det är tyska Electric Brands som står bakom den spektakulära skapelsen Xbus. En liten och lätt elbil som kan klassas som fyrhjuling och erbjuder upp till 600 kilometer i räckvidd.

Konstruktionen är modulär och går att bygga om i olika utföranden. Upp till 10 olika moduler och karossystem erbjuds. Xbus kan då bland annat ta formen av en terrängbil, skåpbil, kombi, pickup eller campingbil.

Formatet är litet. Xbus mäter 3,96 meter på längden, 1,65 meter i bredd och 1,92 meter i höjd med en viss variation beroende på utförande. Vikten utan batteri och tillbehör är 600 kg. Den är anpassad efter EU-fordonsklassen L7e-B2 som är till för flersitsiga fyrhjulingar.

Samtliga varianter av Xbus går också att få i en förhöjd variant som gör den lämplig för offroad-körning. Det ger en något högre markfrigång, ett förstärkt underrede och större kraftigare hjul.

Batteriet består av moduler som är placerade i en låda bakom förarhytten. Ett batteri på 15 kWh ska kunna ge upp till 200 kilometer räckvidd. Den största möjliga batterikombinationen är 45 kWh vilket ska ge 600 kilometer i räckvidd. Solceller på taket ska maximera räckvidden.

Elmotorn är liten och har en kontinuerlig effekt på 15 kW (21 hk) med en maximal toppeffekt på 56 kW (75 hk). Fyrhjulsdrift är standard och topphastigheten är 100 km/h. AC-laddning är möjlig med upp till 11 kW (tillval). Snabbladdning med DC-ström är inte möjlig.

Bland standardutrustning ingår bland annat ett enkelt ljudsystem, CarPlay och Android Auto, Bluetooth, nyckellös körning och solceller på taket. Som tillval finns också parkeringssensorer, backkamera, AC och en exklusivare interiör.

Kommer 2023

Grundpriset i Sverige startar på runt 190 000 kronor enligt uppgifter på Xbus hemsida. Men det är då den absoluta basvarianten med litet batteri, utan modul och inga tillval. De första leveranserna är förväntade att starta under 2023, uppger svenska återförsäljare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.