Eldrivna lastbilen Fuso eCanter blir vassare

Fuso Canter från Daimler Trucks är en av världens mest sålda lastbilar i klassen upp till 8,5 ton och har tillverkas i mer än 60 år. Sedan förra året säljs den i Sverige med fokus på de eldrivna versionerna – eCanter. Nu får de sig en uppdatering.

Med uppdateringen introducerar Fuso en rad nya säkerhetsfunktioner och en modernare hytt med bland annat infotainmmentskärm med touchscreen som går att nå från båda sätena. Dessutom är Apple CarPlay och Android Auto standard. 

Bland nya säkerhetsfunktionerna finns en ny autobroms som känner av både bilar, cyklister och fotgängare, även om de inte rör sig. Dessutom får lastbilen en dödvinkelassistenten med fyra sensorer som ser till att föraren uppmärksammas på trafikanter vid bilens sidor. Hastighetsvarnare, backkamera samt varningsblinkers som automatiskt slås på vid kraftiga inbromsningar i farter över 50 km/tim är också standard.

Den kompakta lastbilen har en snäv vändradie vilket gör att den passar väl inte i exempelvis stadsmiljöer. Hytten har ett lågt insteg och det är också lätt att ta sig igenom lastbilen sida från sida, för när man vill stiga ur på trottoarsidan.

Fuso eCanter erbjuds i 46 olika versioner med tre olika batterikonfigurationer med olika hjulbaser från 2500 till 4750 mm, konstruktionerna sträcker sig från 4,25 ton upp till 8,55 ton. Med den största hjulbasen på 4750 mm erbjuds en påbyggnadslängd på hela 7200 mm.

Batterierna sitter i 41,3 kWh-moduler, och en lastbil kan ta upp till tre sådana. Det ger en total batterikapacitet på antingen 41,3, 82,6 eller 123,9 kWh beroende på antalet moduler, och en räckvidd på upp till 200 kilometer med den högsta batterikapaciteten.

Motorkapaciteten är antingen 110 eller 129 kW beroende på konfiguration. Vid hjulbas 3,400 mm och med upp till 140 km räckvidd erbjuder eCanter en maximal chassikapacitet på 5 110 kg och kan erbjuda höga maximala axellaster på 3400 kg på framaxeln och 6000 kg på bakaxeln.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.