Eldriven och förarlös lastbil utvecklas i Sverige

Einride T-Pod vid lastbrygga. Foto: Press

Allt om Elbil kunde igår visa bilder från Almedalen, där bland annat en förarlös eldriven lastbil syntes. Det är svenska företag Einride som visar upp sin T-pod. Den svenska astronauten Christer Fuglesang är rådgivare till företaget.

T-pod är en elektriskt självkörande lastbil som också kan fjärrstyras. Under 2017 genomför Einride prototyptestning av fordonet samtidigt som utvecklingen av laddstationer och en infrastruktur för systemet genomförs.

T-pod är i storlek av en lätt lastbil, med en längd på ungefär sju meter. Den lastar 15 EU-pallar och klarar en totalvikt på upp till 20 ton. Den drivs av ett batteri på 200 kWh och har en räckvidd på 20 mil.

Pressfoto Einride

På vägarna 2020

Om Einride får som de vill kommer 200 bilar rulla mellan Göteborg och Helsingborg redan 2020. På motorvägen är den självkörande och på de mindre vägarna i stadsmiljö kommer den fjärrstyras från en central.

Pressfoto Einride
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.