Elbuss från Canoo ska transportera NASAs astronauter

Amerikanska Canoo som håller på att utveckla en eldriven minibuss har vunnit en upphandling med NASA. Inför NASAs kommande månuppdrag Artemis ska Canoo utveckla ett fordon för att transportera astronauter runtom på rymdanläggningen och till uppskjutningsplatsen.

Canoo har tidigare visat upp en minibuss för civil användning baserad på en flexibel skateboard-plattform. Den prototypen har ett batteripaket på 80 kWh och en räckvidd på 400 kilometer. Planerna är inte att sälja modellen, utan istället erbjuda den via en prenumerationstjänst med start under det här året.

Uppdraget från NASA innebär sannolikt att Canoo behöver gå tillbaka till ritbordet och ta fram en större transport än den kommersiella minibussen man visat upp.

En tidigare ”Astrovan” som Nasa använt. Foto: NASA/Jim Grossmann

Kravet är ett transporten ska vara helt eldriven, och ha plats för åtta personer. Det vill säga en chaufför, fyra astronauter, tre NASA-personal och tillhörande utrustning. Den måste också ha en räckvidd på minst 80,5 kilometer.

NASAs bemannade expeditionen till månen inom Artemis-projekted är planerad till 2024.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.