Statistik: Elbilsvolymerna ökar i EU – Sverige på topplistan

Registreringarna av nya bilar fortsätter att öka i EU, och är nu inne på sjunde månaden i rad med volymer över fjolårets siffror. Det finns fortfarande logistikproblem och ekonomiska oroligheter, men den omfattande halvledar- och komponentbristen tycks ha lättat och fått fart på leveranserna.

Dragloket är elbilarna. Registreringarna av nya personbilar steg med 12 procent i februari till 902 775 fordon jämfört med samma period i fjol, visar statistik från branschorganisationen ACEA. Det medan registreringarna av elbilar ökade med hela 34 procent.

Under årets två första månader fick EU 169 255 nya elbilar vilket motsvarar 10,8 procent av alla nyregistreringarna. Lägger vi till Norge, Island, Schweiz och Storbritannien är andelen 11,7 procent med totalt 212 282 elbilar.

Norge i topp, Sverige bäst i EU

Sett till andelen elbilar toppade Norge årets två första månader med 79,8 procent elbilar i nybilsregistreringarna när vi inkluderar EU, EFTA och Storbritannien. Följt av Island på andraplats med 40 procent.

Sverige kommer på tredjeplats med en andel på 31,2 procent. Sett till bara EU-länderna har Sverige dock den högsta andelen elbilar i nybilsregistreringarna.

Om vi kollar på volymer så är det Tyskland som toppar på antalet nya elbilar, följt av Frankrike och Storbritannien. Lilla Sverige imponerar på en sjätteplats sett till volym.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.