Elbilsuppstickaren Faraday Future tillbaka på banan efter tuffa konflikter

Det har varit turbulent kring den amerikanska elbilsuppstickaren Faraday Future som ska starta tillverkning av sin första elbil senare i år. Företaget har sökt finansiering för att gå i produktion – men allt har äventyrats av interna konflikter.

Det var anställda som larmade om att delar av ledningen hade planer på att sätta företaget i konkurs för att sedan rekonstruktera verksamheten. Det ledde till hård intern kritik men också från investerare som skulle förlora sina pengar.

Faraday Future kallade det själva för desinformation i ett officiellt uttalande i förra veckan. Man sa också att några av de utpekade hade hotats med rättsliga åtgärder, som sedan också övergått till dödshot.

Kritik var bland annat riktat mot ordförande Sue Swenson. Nu ska Faraday Future och dess största aktieägare mött en överenskommelse i konflikten. Det innebär bland annat att Sue Swenson lämnar sin roll som ordförande.

Ny finansering

Samtidigt meddelar Faraday Future att man också tagit in ytterligare finansiering som på sikt ska ge motsvarande en miljard kronor. Dessutom pågår ytterligare samtal om fortsatt finansiering med internationella investerare.

Det betyder att Faraday Future nu är ett steg närmare från att kunna starta produktionen av sin ultralyxiga elbil FF91. Elbilen är utrustad med tre motorer som ska leverera upp till 1050 hästkrafter. Räckvidden är upp till 613 kilometer.

Mest spektakulär är dock inredningen, som ska erbjuda den absolut högsta lyxnivån bland marknadens bilar. ”Faraday Future siktar på ultralyx”, som företaget själva uttrycker det.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.